Amerikan bilim adamları, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkları tedavi edebilmek için kök hücrelerden türetilmiş yeni bir hücre türü geliştirdi. 08.11.2012 14:07
California Üniversitesi Sue & Bill Gross Kök Hücre Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Edwin Monuki, "Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan çalışmasında, fare ve insan embriyosundan alınan kök hücrelerden "koroid sinir ağı epitel hücreleri"ne benzer yeni bir hücre türü geliştirmeyi başardıklarını açıkladı.
Koroid sinir ağı epitel hücrelerin beyin-omurilik sıvısını üreten koroid sinir ağı dokusunun işlevini yerine getirmesinde büyük rol oynadığını söyleyen Monuki, hücrelerin beyin-omurilik sıvısı içindeki metabolik atıkların ve yabancı maddelerin atılmasını sağladığını belirtti.
Monuki, nörolojik yıkıma yol açan hastalıklarda koroid sinir ağı hücreleri azaldığı için beyin-omurilik sıvısının da azaldığını ve beyin-omurilik sıvısındaki plak oluşumuna neden olan proteinlerin atılamadığını söyledi.
Şimdiye kadar koroid sinir ağı epitel hücrelerinin kültür üretiminin yapılamadığına işaret eden Monuki, "Kök hücrelerden çok sayıda koroid sinir ağı epitel hücresi geliştirmeyi başardık. Bu hücreler, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılabilir" dedi.
Embriyo kök hücrelerini olgunlaşmamış nöral kök hücrelere dönüştürdüklerini belirten Monuki, daha sonra da kök hücrelerinin koroid sinir ağı epitel hücreleri haline gelmesini sağladıklarını ifade etti.
Monuki, koroid sinir ağı epitel hücrelerinin beyinde plak birikimine neden olan proteinleri temizleyerek Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğine dikkati çekti.
İlk kez 1906 yılında Alman bilimadamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığının hala etkili bir tedavisi bulunmuyor. Dünyada 30 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder